esquina superior izquierda esquina superior derecha
esquina inferior izquierda esquina inferior derecha

Onda se sumeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb una instal·lació composta per treballs d'alumnes d'ESO i Batxillerat

Foto

Onda s'ha sumat avui a la celebració mundial del Dia Internacional dels Museus, una cita organitzada pel Consell Internacional de Museus (ICOM) que reivindica la importància d'aquestes institucions com a agents de canvi social i garant de valors humanístics.

Per aquest motiu, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Onda, Encarna Ribes, ha inaugurat aquesta tarda en el Museu del Taulell 'Manolo Safont' l'exposició 'Dir el que no és pot dir'. Es tracta d'una intervenció artística que ha comptat amb la col·laboració de l'alumnat de segon, tercer i cambra de l'ESO i de Batxillerat de l'IES Serra d'Espadà de les assignatures de Plàstica i Dibuix artístic.
La mostra d'Onda, que podrà visitar-se en la institució museística fins al 28 de maig, està formada per diverses unitats expositives que reflexionen sobre algunes de les problemàtiques, sentiments i valors que afecten en el dia a dia en l'individual i en el col·lectiu com a societat. Moltes són les formes i llenguatges d'expressió per 'Dir el que no es pot dir': la dansa, l'escriptura, el vídeo, els gestos, el dibuix, la paraula, la ceràmica... Tots ells queden representats en la instal·lació a través de les obres creades per l'alumnat onder, que també ha participat en el muntatge. Obres que parlen de murs, de la duresa del treball; també un gran panell de ceràmica format per 42 taulells amb tècnica mixta, que representa una gran esquerda on dialoga la figuració i l'abstracció; videos que parlen dels viatges de l'ésser humà o sobre ecologisme; un altre gran mural pintat, representatiu i simbòlic basat en la dansa dels alumnes i la comunicació del gest; o la tècnica surrealista del 'cadàver exquisit' per a la creació i invenció d'una imatge en grup; una barca construïda pels alumnes que està conjunyida amb la projecció d'un vídeo, un teatre de marionetes, màscares i altres objectes amb referència a persones i els seus sentiments... En definitiva, un conjunt d'obres que conformen un gran recorregut artístic proposat a la sala d'exposicions temporals del Museu del Taulell.

Així mateix, aquesta tarda s'ha aprofitat l'ocasió per presentar un gran mapa mundial de cinc metres de llarg realitzat amb taulells i que també s'incorpora al discurs de la mostra plantejant la problemàtica dels refugiats.

El tema d'aquesta exposició local va d'acord amb el tema triat per ICOM, per celebrar el Dia Internacional dels Museus 2017, que porta per lema 'Museus i històries controvertides: dir fora mida en els museus'. Aquest tema ressalta el paper dels museus que, posant-se al servei de la societat, poden convertir-se en centres de pacificació de les relacions entre els pobles. Igualment, posa en relleu com l'acceptació d'un passat dolorós constitueix un primer pas per imaginar un futur comú sota el signe de la reconciliació'.

La tinent d'alcalde Encarna Ribes ha convidat a tota la ciutadania a participar d'aquest dia, ja que el seu objectiu és “estrènyer els llaços amb la cultura, descobrir històries traumàtiques passades i així poder abordar-les des de tots els punts de vista possibles." A més, ha destacat “la importància d'exposar al públic relats que resultessin innombrables, com a part de la cerca d'una convivència més igualitària, lliure i justa”.

Accés | Avís legal | Protecció de dades | Accesibilitat
icono ministerio de industria, turismo y comercio icono ministerio de administraciones públicas icono ministerio de industria, turismo y comercio