esquina superior izquierda esquina superior derecha
esquina inferior izquierda esquina inferior derecha

El Museu del Taulell 'Manolo Safont' amplia el seu patrimoni amb dos noves donacions

Foto

La institució museística d'Onda adquireix una premsa antiga i unes bombes de membrana cedides per l'empresa de taulells Gaya

El Museu del Taulell 'Manolo Safont' ha rebut una donació de dos elements nous: una antiga premsa elèctrica de fricció i unes bombes de membrana datades de 1.950, que formaven part del material de l'extingida empresa de taulells Gaya. 

La tinent d'alcalde de Promoció Cultural de l'Ajuntament d'Onda, Encarna Ribes, ha agraït el gest de Sergio Gaya Villanueva per la cessió. “Agraïm la seva sensibilitat  en la preservació d'una part significativa de la nostra història del taulell a partir de les antigues màquines i ferramentes utilitzades per a fabricar taulells”, ha destacat Ribes. 

La premsa elèctrica de fricció, que es va introduir en el sector a principis del segle XX, va permetre fabricar unes 6.000 peces de taulell diàries i va transformar el procés de preparació de l'argila, optimitzant l'anomenada via seca, i motivant la incorporació de nova maquinària. Així mateix, les bombes de membrana van ser dissenyades i construïdes per a donar una major uniformitat de l'esmaltat i optimitzar completament la recuperació del mateix,  oferint una circulació contínua. 

Tal com ha assenyalat la tinent d'alcalde, aquest depòsit “suposa un enriquiment de la gran col·lecció d'objectes industrials que conserva el Museu del Taulell i permet a la ciutadania un acostament més ampli a l'exposició de l'evolució tècnica haguda en tot el procés d'elaboració i disseny dels taulells de la nostra zona”.

Finalment, Ribes ha aplaudit aquesta nova adquisició de peces, “fonamentals en la història del taulell”, i ha reiterat el compromís de l'actual equip de govern, que lidera l'alcalde Ximo Huguet, “amb la difusió de la mateixa, que és en definitiva una aposta per preservar el patrimoni d'Onda”.

Accés | Avís legal | Protecció de dades | Accesibilitat
icono ministerio de industria, turismo y comercio icono ministerio de administraciones públicas icono ministerio de industria, turismo y comercio